Nieuws

PERSBERICHT
Vrijdag 8 juli 2016
INZENDING JOB DURA PRIJS 2016 GEOPEND

ROTTERDAM – De inschrijving voor de Job Dura Prijs 2016 is geopend. Traditiegetrouw is het thema van de Job Dura Prijs een actueel onderwerp. Dit keer is dat ‘Tijdelijk gebruik van leegstand’.

Tijdelijkheid is van alle tijden, maar in tijden van crisis en leegstand krijgt “tijdelijk gebruik” meer gelegenheid, ook uit noodzaak. Dit biedt tegelijkertijd kansen voor experimenten en innovatie: nieuwe soorten gebruik of nieuwe samenwerkingsvormen, bijzondere gebouwen die tijdelijk een nieuw leven krijgen of speciale locaties die voor kwetsbare doelgroepen betaalbaar of geschikt gemaakt worden. Tijdelijkheid kan ook dienen als redmiddel en als positieve impuls. Voorbeelden zijn pop-up voorzieningen in leegstaande winkels, maar ook de stad als tijdelijk decor voor theater.

Eigenaren van (gedeeltelijk leegstaand) vastgoed zien in tijdelijkheid mogelijkheden om nog enige opbrengsten te genereren, waardeverlies te voorkomen of een positief gebaar te maken naar de samenleving. Gebruikers zien kansen om op spannende plekken voor weinig geld te huren of nieuwe concepten te testen. Publieke organisaties zien tijdelijke oplossingen voor urgente maatschappelijke problemen in (ouderen)zorg, onderwijs en opvang van asielzoekers. Tijdelijkheid is misschien wel de nieuwe realiteit in duurzame stedelijke ontwikkeling. 

Voor deelname aan Job Dura Prijs 2016 is de jury op zoek naar projecten die aansluiten bij deze thematiek en die voldoen aan (zoveel mogelijk van) de volgende criteria: 

- Creëren van waarde voor de omgeving (waarde voor meer dan alleen de directe eigenaar/gebruiker); 
- Bedienen van de publieke zaak (met maatschappelijke relevantie/urgentie); 
- Behouden of toegankelijk maken van Rotterdams erfgoed (in ruime zin); 
- Ruimte bieden voor experiment en innovatie: testen nieuwe concepten; 
- Bijdragen aan efficiënt en duurzaam gebruik in de tijd; 
- Een voorbeeld zijn van een bijzondere, nieuwe samenwerkingsvorm (in de vastgoedmarkt, aansturend op andere regelgeving, publiek-privaat of samen met de buurt). 

Zowel de gebruiker als de eigenaar, of een andere organisatie die tijdelijk gebruik mogelijk maakt, kunnen zich aanmelden. De voorkeur gaat uit naar een aanmelding in combinatie, als team. 

Projecten voor de Job Dura Prijs 2016 kunnen uiterlijk tot 10 september 2016 worden ingediend. Stuur een projectbeschrijving van maximaal 1000 woorden inclusief maximaal 5 lage resolutie beelden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De uitreiking van de Job Dura Prijs 2016 vindt plaats op donderdag 24 november. 

Jury
De jury staat onder leiding van voorzitter Alexandra den Heijer (universitair hoofddocent Vastgoedbeheer & Ontwikkeling, Faculteit Bouwkunde, TU Delft). De andere juryleden zijn Herman Kossmann (partner & creative director bij Kossmann De Jong, exhibition architects), Hilde Remøy (transformatie/leegstandsspecialist TU Delft), Saskia van Stein (directeur Bureau Europa, platform for architecture & design) en Gerrit Roukens (Educatieve Tuin De Enk die winnaar was van de Job Dura Prijs 2014).

Job Dura Prijs
Iedere twee jaar staat de Job Dura Prijs in het teken van een actueel thema binnen de gebouwde omgeving in de regio Rijnmond. De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. Tevens wordt een aanmoedigingsprijs uitgereikt van €7.500. De aanmoedigingsprijs heet de ‘Daan Dura Aanmoedigingsprijs’ als eerbetoon aan fondsoprichter Daan Dura (1932-2011). Deze prijs wordt toegekend aan een initiatief in de regio Rotterdam dat zich binnen het thema mede richt op de educatie, training en inzet van jongeren in hun grootstedelijke omgeving. 

Stichting Job Dura Fonds 
De prijzen zijn een initiatief van Stichting Job Dura Fonds. Deze stichting is in 1994 door Daan Dura opgericht ter ere van het 140-jarig bestaan van de Dura Bouwgroep (thans de Dura Vermeer Groep). Het Job Dura Fonds is vernoemd naar de vader van Daan Dura, Job Dura Dzn (1904-1975), de derde generatie binnen het bouwbedrijf. Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien. Voor meer informatie: www.jobdurafonds.nl