Nieuws

THEATER WALHALLA WINNAAR JOB DURA PRIJS 2012

ROTTERDAM – Walhalla, het kleinschalige theater op het roemruchte Katendrecht, is de winnaar van de Job Dura Prijs 2012. Het culturele micro-cluster rondom het Schieblock ontvangt de aanmoedigingsprijs. De prijzen werden vandaag uitgereikt door mevrouw A.J.M. Laan, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Rotterdam.

Job Dura Prijs 2012

De Job Dura Prijs 2012 heeft als thema ‘Cultuur’. Met dit thema wil de initiatiefnemer van de prijs Stichting Job Dura Fonds de aandacht vestigen op het belang van cultuurprojecten- en gebouwen en de zoektocht naar nieuw cultureel ondernemerschap stimuleren en ondersteunen. Stichting Job Dura Fonds is een stichting verbonden aan de familie Dura en opgericht ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het gelijknamige bouwbedrijf, thans Dura Vermeer. Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds jaarlijks diverse initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien. De tweejaarlijkse Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. Aan de aanmoedigingsprijs is een bedrag van € 7.500,- verbonden.

Winnaar

De jury is lovend over Theater Walhalla. Zij prijst oprichters Harry-Jan Bus en Rachel van Olm, die vol overgave en met passie hun eigen visie op theater volgen. De kernwaarden van het theater zijn talentontwikkeling en laagdrempeligheid. “Theater Walhalla is op een maatschappelijk betrokken en duurzame manier een inspirerend en zeer sympathiek voorbeeld van een hedendaags cultuurgebouw. Het enthousiasme dat aan alle kanten van Theater Walhalla afspat is enorm aanstekelijk en maakt dat je er als bezoeker graag wil zijn”, zo geeft de jury aan.

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs voor (het culturele micro-cluster rondom) het Schieblock, een initiatief van ZUS (Zones Urbaines Sensibles), onderbouwt de jury als volgt: “Met haar frisse en maatschappelijk betrokken blik op 'vergeten' stukken stad laat ZUS zien dat er een zekere schoonheid en functionaliteit schuilt achter een ogenschijnlijk uitgeblust leegstaand kantoorgebouw. ZUS verandert op internationaal niveau de traditionele kijk op stedelijke ontwikkeling en hergebruik, hetgeen zeer toepasselijk is in deze tijden van crisis.”

Andere genomineerden

De andere genomineerden voor de Job Dura Prijs 2012 waren:

· het World Music and Dance Centre (“Het WMDC verbindt muzikanten en culturen op een originele en ongedwongen wijze. Ook de manier waarop het WMDC jongeren uit de buurt betrekt is uniek en getuigt van grote sociale betrokkenheid.”);
· De Kroepoekfabriek (“een veilige en zeer charmante plek in Vlaardingen waar stedelijke jeugd naar hartenlust haar talenten kan ontplooien. Elke stad verdient een Kroepoekfabriek.”); en
· De Hofbogen (“Dankzij de pioniersfunctie van De Hofbogen is Rotterdam Noord nu aan het opbloeien tot een waardevol en bruisend deel van Rotterdam.”)

Jury

De jury van de Job Dura Prijs 2012 bestaat uit Frans Evers (oud-hoofddirecteur van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en voormalig directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst), Doro Siepel (directeur van het Zuidplein Theater), Wim van Krimpen (directeur van het Mondriaanhuis in Winterswijk en galeriehouder te Amsterdam), Cees van ’t Veen (directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Jasper Tuytel (voormalig voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam en winnaar van de Job Dura Prijs 2010).

Eerdere thema’s

De Job Dura Prijs is voor het eerst uitgereikt in 1996 en had als thema Wederopbouw Rotterdam. De andere thema’s waren achtereenvolgens Bouwen voor ouderen (1998), Buitenkamer in de stad (2000), Bouwen voor de jeugd (2002), Water als geld (2004), Veilige Ruimte (2006), Nieuw Leven (2008) en Morgen Wijzer (2010).

Stichting Job Dura Fonds, maatschappelijk verbonden met bebouwd Rotterdam.