Prijsarchief

De inschrijving voor de Job Dura Prijs 2022 is geopend. Traditiegetrouw is het thema van de Job Dura Prijs een actueel onderwerp. Dit keer is dat ‘Circulariteit’.

De transitie naar een circulaire economie is cruciaal bij het vinden van een duurzame relatie met de wereld om ons heen. Het gebruik van primaire grondstoffen is momenteel zo groot dat de impact ervan onomkeerbare schade teweegbrengt aan het milieu en grondstoffen wereldwijd uitgeput raken. In 2030 moet 'circulair' de maatstaf zijn in Rotterdam, waarbij de nadruk ligt op het voorkomen van afval en een afnemend gebruik van primaire grondstoffen. Zo moeten er minder producten gebruikt worden, de levensduur van producten zo lang mogelijk zijn en wordt hergebruik of recycling van materiaal het uitgangspunt. De bouwwereld kan hier, als grootverbruiker van primaire grondstoffen, een doorslaggevende bijdrage aan leveren door in te zetten op bio-based en circulair bouwen, bouwafval hoogwaardig her te gebruiken en materiaalgebruik te beperken. Zeker nu Rotterdam met vele andere Nederlandse steden staat voor een immense woningbouwopgave en bestaande gebouwen verduurzaamd zullen moeten worden, moeten we toe naar een nieuwe manier van bouwen. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning van alle partijen in de bouwketen. Van opdrachtgevers tot architecten, van ontwikkelaars tot bouwers en van materiaalleveranciers tot sloopbedrijven. Er zal gezocht moeten worden naar nieuwe bouwmethodes, ontwikkelprocessen en samenwerkingsconstructies. Naar innovatieve materiaaltoepassingen, flexibele ontwerpen en demontabele constructies. En naar een nieuwe esthetiek die symbool staat voor duurzaam bouwen.

Binnen deze actuele context wordt er voor de Job Dura Prijs 2022 gezocht naar projecten die vooruitstrevend zijn op het gebied van circulariteit en duurzaam materiaalgebruik in Rotterdam en daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefkwaliteit van haar inwoners, voor nu én in de toekomst.

Voor deelname aan de Job Dura Prijs 2022 is de jury op zoek naar projecten die aansluiten bij deze thematiek en die voldoen aan (zoveel mogelijk van) de volgende criteria:

  • De toekomstbestendigheid en repliceerbaarheid van het project
  • De mogelijke systeemverandering die het project teweeg kan brengen
  • Het innovatieve karakter in concept of techniek
  • Een unieke samenwerking of bijzonder ontwikkelingsproces
  • De bijdrage van het project aan de bewustwording van het thema

Projecten voor de Job Dura Prijs 2022 kunnen uiterlijk 15 juni 2022 worden ingediend. Stuur een projectbeschrijving van maximaal 1000 woorden en maximaal 5 lage resolutie beelden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De uitreiking van de Job Dura Prijs 2022 vindt plaats op woensdag 19 oktober 2022 in Theater Zuidplein.

Iedere twee jaar staat de Job Dura Prijs in het teken van een actueel thema binnen de bebouwde omgeving in de regio Rijnmond. De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000. Tevens wordt een aanmoedigingsprijs uitgereikt van €7.500. De aanmoedigingsprijs heet de ‘Daan Dura Aanmoedigingsprijs’ als eerbetoon aan fondsoprichter Daan Dura (1932-2011).

De Job Dura Prijs is voor het eerst uitgereikt in 1996 aan de gemeente Rotterdam voor het gehele wederopbouw-oeuvre. Daarna is de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan projecten binnen de thema’s Bouwen voor ouderen (1998), Buitenkamer in de stad (2000), Bouwen voor de jeugd (2002), Water als geld (2004), Veilige Ruimte (2006), Nieuw Leven (2008), Morgen Wijzer (2010), Cultuur (2012), Groen in de Stad (2014), Tijdelijkheid (2016), Mobiliteit (2018) en Wonen in de Stad (2020).

Stichting Job Dura Fonds, maatschappelijk verbonden met bebouwd Rotterdam.