Nieuws

ROTTERDAM – Stichting Job Dura Fonds heeft vijf projecten in de regio Rotterdam genomineerd voor de Job Dura Prijs 2018. Deze prijs, die wisselende actuele thema’s heeft op het gebied van de bebouwde omgeving in genoemde regio, staat dit jaar in het teken van ‘Mobiliteit in Rotterdam’.

Rotterdam staat aan de vooravond van een ingrijpende transitie op het vlak van mobiliteit die het gebruik en de inrichting van de stad in veel opzichten zal gaan veranderen. De groei en stedelijke verdichting van de stad kent voorlopig nog geen einde, maar zonder doordachte mobiliteits-maatregelen zullen verkeerstromen (nog) vaker vastlopen. Daarnaast bestaat er een toenemend verlangen naar een gezonde, bereikbare en leefbare stad, waarbij de auto drastisch naar de achtergrond wordt gedrongen. Maar mobiliteit is nadrukkelijk geen doel op zich, het is vooral een manier om de toegang tot werk, onderwijs en voorzieningen te vergroten en mensen te verbinden. Binnen deze uitdagende context is er voor de Job Dura prijs 2018 gezocht naar uiteenlopende initiatieven die een bijdrage leveren aan de verbetering van de bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam.

De door de jury genomineerde instellingen/projecten zijn:

  • ‘Rotterdamse aanpak’ van het Ingenieursbureau in het algemeen en van Bureau Binnenstad bij de realisatie van Parklets in het bijzonder
  • Elektrisch deelautosysteem in het Timmerhuis
  • VeerpontZuid
  • Fietsenbank Zuid
  • Stadslab Luchtkwaliteit

De genomineerde projecten worden door de jury beoordeeld op basis van een aantal criteria. Zo wordt onder meer gekeken in hoeverre de projecten inspelen op gedragsverandering, of ze levensvatbaar, opschaalbaar en probleemoplossend zijn en of ze van invloed op de ruimtelijke omgeving in Rotterdam. Daarnaast is innovatief zijn en/of gebruikmaken van slimme technologie een beoordelingscriterium.

De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. Tevens wordt de Daan Dura Prijs uitgereikt van €7.500. De jury van de Job Dura Prijs 2018 bestaat uit Alexandra den Heijer, Alexandra van Huffelen, Gijs van Lookeren Campagne, Paul Gerretsen en Piet Vollaard.

De prijzen zijn een initiatief van Stichting Job Dura Fonds. Deze stichting is in 1994 opgericht ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van de Dura Bouwgroep (thans de Dura Vermeer Groep). Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds jaarlijks diverse initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien.

De Job Dura Prijs 2018 en de Daan Dura Prijs worden op donderdag 29 november aanstaande om 15.30 uur uitgereikt in de Kunsthal te Rotterdam. Geïnteresseerden die de prijsuitreiking willen bijwonen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie: www.jobdurafonds.nl


Stichting Job Dura Fonds, maatschappelijk verbonden met bebouwd Rotterdam.

=====================================================================

Noot voor de redactie (niet ter publicatie)

Stichting Job Dura Fonds, Marielle Reimers, T (010) 282 31 31 www.jobdurafonds.nl