Nieuws

Rotterdam - RDM Campus, het nieuwe onderkomen voor onderwijs (mbo en hbo), bedrijven en evenementen op Heijplaat, is de winnaar van de Job Dura Prijs 2010. Basisschool De Wereld op Zuid in Zuidwijk, een brede school op Zuid, ontvangt de aanmoedigingsprijs. De prijzen werden gisteren uitgereikt door de heer H.M. de Jonge, wethouder van Onderwijs, Jeugd en Gezin van de gemeente Rotterdam.


Job Dura Prijs 2010 

De Job Dura Prijs 2010, een initiatief van de Stichting Job Dura Fonds, heeft als thema ‘Morgen Wijzer’. Met dit thema wil de stichting aandacht vestigen op het belang van het investeren in een duurzame samenleving door onderwijs en educatie. De stichting is opgericht door de familie Dura ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het gelijknamige bouwbedrijf. Zij steunt projecten die een bijdrage leveren aan het sociale en culturele leven in de regio Rotterdam en die een relatie hebben met de gebouwde omgeving. De tweejaarlijkse Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. Aan de aanmoedigingsprijs is een bedrag van € 7.500,- verbonden.


Winnaar

De jury is lovend over RDM Campus op de oude werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Zij prijst de innovatieve visie op onderwijs, waarbij mbo en hbo zijn samengebracht en rechtstreeks gekoppeld aan bedrijven waar praktijkervaring wordt opgedaan. Aan deze visie is op indrukwekkende wijze gestalte gegeven door het onderwijs te clusteren in de voormalige machinehal, met direct ernaast een bedrijvendeel. Van Heerden en Partners (scholendeel) en Plus Architecten (bedrijvendeel) gaven hier op een zeer vanzelfsprekende manier vorm aan middels een zeer transparant en stoer ontwerp. Het idee om een verouderd industrieel complex te transformeren tot een levendige onderwijscampus is even vooruitstrevend als passend bij een havenstad. Het biedt studenten een inspirerende omgeving en Rotterdam een cultuurbepalend project dat voorbeeldstellend is voor het onderwijs en de gebouwen van morgen.

Opdrachtgevers: Albeda College, Hogeschool Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam
Ontwerp: Plus Architecten, Rotterdam en Van Heerden en Partners Architecten, Den Haag.

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs voor de basisschool De Wereld op Zuid, een initiatief van Estrade Projecten en Vestia Rotterdam-Zuid en ontworpen door N2 Architecten, Rotterdam, onderbouwt de jury met ‘de grote maatschappelijke betekenis voor Zuidwijk en een bijzonder ontwerp’.


Andere genomineerden

De andere genomineerden waren: Jan Prins en Willibrordschool (opdrachtgevers: Dienst JOS/gemeente Rotterdam en Stichting Kinderopvang het Steigertje, ontwerp: Arconiko, Rotterdam) en basisschool De Globetrotter (opdrachtgever: Proper-Stok Groep BV, ontwerp: Geurst & Schulze Architecten, Den Haag).


Jury

De jury van de Job Dura Prijs 2010 bestaat uit de heer Mr. F.W.R. Evers, o.a. voormalig directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst (voorzitter), de heer Mr. L.K. Geluk, voorzitter van het College van Bestuur van het ROC Midden Nederland, de heer Drs. L.M.L.H.A. Hermans, voorzitter van MKB-Nederland en oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Ir. M. Rohmer, architect te Amsterdam en mevrouw Ir. A. Poot, commercieel manager bij OVG Projectontwikkeling, winnaar van de Job Dura Prijs 2008 (Las Palmas).

 

Eerdere thema’s

De Job Dura Prijs is voor het eerst uitgereikt in 1996 en had als thema Wederopbouw Rotterdam. De andere thema’s waren achtereenvolgens Bouwen voor ouderen (1998), Buitenkamer in de stad (2000), Bouwen voor de jeugd (2002), Water als geld (2004), Veilige Ruimte (2006) en Nieuw Leven (2008).

 

rdm_jobduraprijs

Het RDM Campus Ontwikkelingsteam ontvangt de Job Dura
Prijs 2010 uit handen van wethouder De Jonge.

 


 

Klik hier voor het boekje met meer achtergrondinformatie over de Job Dura Prijs 2010.