Nieuws

Uit meer dan 40 projecten zijn op vrijdag 26 augustus 2022 5 projecten genomineerd voor de Job Dura Prijs 2022, te weten: Basisschool Het Epos, BlueCity, Floating Office Rotterdam, Kunstenaarsverblijf Charloisse Lagedijk en Wooncoöperatie W1555. De genomineerden maken kans op een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000. Het thema van deze editie is: ‘Circulariteit’. De prijs wordt op 19 oktober aanstaande uitgereikt.

Rotterdam staat voor een immense woningbouwopgave, terwijl bestaande gebouwen verduurzaamd zullen moeten worden en bouwmaterialen steeds schaarser en duurder worden, Daarom is er een nieuwe manier van bouwen nodig. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning van alle partijen in de bouwketen. Van opdrachtgevers tot architecten, van ontwikkelaars tot bouwers en van materiaalleveranciers tot sloopbedrijven. Er zal gewerkt moeten worden aan nieuwe bouwmethodes, ontwikkelprocessen en samenwerkingsconstructies. Naar innovatieve materiaaltoepassingen, flexibele ontwerpen en demontabele constructies. En naar een nieuwe esthetiek die symbool staat voor duurzaam bouwen. Binnen deze actuele context is er voor de Job Dura Prijs 2022 gezocht naar projecten die vooruitstrevend zijn op het gebied van circulariteit en duurzaam materiaalgebruik in Rotterdam en daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefkwaliteit van haar inwoners, voor nu én in de toekomst.

De genomineerde projecten worden door de jury nader beoordeeld op basis van een aantal criteria. Zo wordt onder meer gekeken in hoeverre de projecten toekomstbestendig en repliceerbaar zijn en of ze bijdragen aan de bewustwording van het thema. Ook wordt getoetst of de projecten innovatief van karakter zijn (in concept of techniek) en of ze mogelijk een systeemverandering teweeg kunnen brengen. Ten slotte wordt bezien of sprake is van een unieke samenwerking of bijzonder ontwikkelingsproces. De door de jury genomineerde instellingen/projecten uit een longlist van ruim 40 projecten zijn:

  • Basisschool Het Epos
  • BlueCity
  • Floating Office Rotterdam
  • Kunstenaarsverblijf Charloisse Lagedijk
  • Wooncoöperatie W1555

De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000. Tevens wordt de Daan Dura Prijs uitgereikt van €7.500.

De jury staat onder leiding van vaste voorzitter Alexandra den Heijer (hoogleraar Publiek Vastgoed TU Delft). De andere juryleden zijn Job van Zomeren (directeur Era Contour en winnaar van de Job Dura Prijs 2020 voor de ontwikkeling van Project Little C), ), Leontien de Waal (Sector Banker Bouw ABN AMRO), Tillmann Klein (hoogleraar Building Product Innovation TU Delft) en Laura Rosen Jacobson (medeoprichter en algemeen directeur Buurman).

De prijzen zijn een initiatief van Stichting Job Dura Fonds. Deze stichting is in 1994 opgericht ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van de Dura Bouwgroep (thans de Dura Vermeer Groep). Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds jaarlijks diverse initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien.

De Job Dura Prijs 2022 en de Daan Dura Prijs worden op woensdag 19 oktober aanstaande om 15.30 uur uitgereikt in Theater Zuidplein te Rotterdam. Geïnteresseerden die de prijsuitreiking willen bijwonen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Stichting Job Dura Fonds, maatschappelijk verbonden met bebouwd Rotterdam.