Prijsarchief

Winnaar van de Job Dura Prijs 2008, die zich richtte op innovatief hergebruik van gebouwen, was het nieuwe Las Palmas. Het oorspronkelijke werkplaatsengebouw van de Holland Amerika Lijn, in de jaren vijftig ontworpen door architecten Van den Broek en Bakema, kreeg na een ingrijpende renovatie een nieuw leven als markant cultureel en zakelijk centrum. Met de herontwikkeling van Las Palmas zijn de oorspronkelijke kwaliteiten, zoals de open indeling, door Benthem Crouwel Architecten ten volle benut. Daarbij is een slimme ruimtelijke geleding toegepast die samenwerking tussen de verschillende onderdelen van het gebouw mogelijk
maakt. Eyecatcher is de toegevoegde dakopbouw, een initiatief van OVG Projectontwikkeling dat er kantoor houdt. Het bedrijf leverde een belangrijke bijdrage aan de herontwikkeling van Las Palmas tot superdynamisch verzamelgebouw. De spectaculaire toevoeging op het dak maakt het gebouw bovendien tot een icoon voor de stad en een cultuurbepalend.

Aanmoedigingsprijs:
De Aanmoedigingsprijs werd uitgereikt aan de renovatie van Poortgebouw Thomsen’s Havenbedrijf. Het ooit hypermoderne poortgebouw, bestemd als passagiersruimte, kantoorruimte en schaftlokaal voor havenwerkers, werd op particulier initiatief verbouwd tot bedrijfsverzamelgebouw. Op instigatie van het Havenbedrijf en ter hand genomen door de ondernemer Rob Kooij, werd het vanaf 2004 gerenoveerd. Kooij koos voor een zo authentiek mogelijke renovatie. De spoorlijn die dwars door het gebouw liep, een markant onderdeel van het oorspronkelijke ontwerp, werd als ruimtelijk element behouden. Een sympathieke toevoeging aan deze binnenstraat is de tropische plantenkas met koffieplantage. De durf en het aanhoudend enthousiasme van een particulier ondernemer, die toekomst zag in dit pand dat hij in erbarmelijke staat aantrof, maken het tot een uitzonderlijk project dat aanmoediging en navolging verdient.

Download hier het boekje met informatie over de Job Dura Prijs 2008