Prijsarchief


Dinsdag 25 november 2008

LAS PALMAS WINNAAR JOB DURA PRIJS 2008

ROTTERDAM – Cultureel en zakelijk centrum Las Palmas op de Wilhelminapier is winnaar van de Job Dura Prijs 2008. Poortgebouw Thomsen’s Havenbedrijf aan de Benjamin Franklinstraat wint de aanmoedigingsprijs.

De Job Dura Prijs 2008 heeft als thema ‘Een nieuw leven, hergebruik van gebouwen’ en is een initiatief van Stichting Job Dura Fonds. Deze stichting, verbonden aan de familie Dura en opgericht ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van het gelijknamige bouwbedrijf, steunt projecten die een bijdrage leveren aan het sociale en culturele leven in de regio Rotterdam en die een relatie hebben met de gebouwde omgeving. De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van 25.000 euro. Aan de aanmoedigingsprijs is een bedrag van 7.500 euro verbonden.

Juryoordeel Las Palmas
De jury oordeelt dat Las Palmas ‘voorbeeldstellend voor hergebruik en renovatie van monumenten’ is. Zij prijst opdrachtgever OVG Projectontwikkeling (die de ontwikkeling van Las Palmas van Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam heeft overgenomen) voor het behoud van de oorspronkelijke kwaliteiten van Las Palmas bij de herontwikkeling. Naast de open indeling is dat de bevordering van samenwerking tussen de verschillende onderdelen van het gebouw. Bovendien vindt de jury dat het beeld dat het gebouw naar de stad uitdraagt ‘op een zeer innovatieve en vanzelfsprekende manier’ is benut door een opbouw toe te voegen. Deze opbouw is bovendien een belangrijke kwaliteitsverbetering van de skyline van Rotterdam en maakt van Las Palmas een icoon.

Las Palmas huisvest het Nederlands Fotografiemuseum, gemeentelijk cursuscentrum De Beeldfabriek, ‘LPII’ (ruimte voor tentoonstellingen en evenementen), diverse kantoren (waaronder OVG Projectontwikkeling) en een restaurant. Las Palmas is een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel. Het interieur van de dakopbouw is naar ontwerp van Fokkema Architecten.

Juryoordeel Thomsen’s Havenbedrijf
De renovatie van Thomsen’s Havenbedrijf, een initiatief van Santas Holding en naar ontwerp van MADE Architecten, kwalificeert de jury als ‘uitzonderlijk vanwege de durf en het aanhoudend enthousiasme van een particulier ondernemer, de heer Rob Kooij, die toekomst zag in een pand in erbarmelijke staat’.

Naast Las Palmas en Poortgebouw Thomsen’s Havenbedrijf waren de andere genomineerden: Van Nelle Ontwerpfabriek (opdrachtgever Projectontwikkelingsbureau voor de Bouwnijverheid, Kondor Wessels Projecten, Property Conversion Group, Sara Lee naar ontwerp van Wessel de Jonge Architecten), Sint Jobsveem (opdrachtgever BAM Vastgoed/BAM Volker Bouwmaatschappij naar ontwerp van de samenwerkende architecten: MEI Architecten en stedenbouwers en Wessel de Jonge Architecten) en Schiecentrale (opdrachtgever Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam naar ontwerp van MEI Architecten en Stedenbouwers).

De jury van de Job Dura Prijs 2008 staat onder leiding van voorzitter de heer F. Evers, oud-hoofddirecteur van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en voormalig directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst. Naast de heer Evers bestaat de jury uit de heer A.L.L.M. Asselbergs, rijksadviseur voor Erfgoed, de heer M. Fritz, restauratiearchitect, de heer A. Th. Meijer, belegger/projectontwikkelaar en mevrouw F.H. Hulshof, architecte en winnares van de Job Dura Prijs 2006.

De Job Dura Prijs is voor het eerst uitgereikt in 1996 en had als thema Wederopbouw Rotterdam. De andere thema’s waren achtereenvolgens Bouwen voor ouderen (1998), Buitenkamer in de stad (2000),  Bouwen voor de jeugd (2002), Water als geld (2004) en Veilige Ruimte (2006).
=========================================================================

 

aanmoediging.jpg

Winnaar de heer R. Kooij van Poortgebouw Thomsen's Havenbedrijf krijgt Job Dura Aanmoedigingsprijs 2008 overhandigd van de heer Schoufour.

 

 

winnaar.jpg

Winnaar Las Palmas van de Job Dura Prijs 2008 krijgt de oorkonde en cheque uitgereikt. 
vlnr: de heer T. Dorresteijn (directeur Diergaarde Blijdorp), de heer C.P.G. Oostrom (OVG Projectontwikkeling), de heer J. Benthem (Benthem Crouwel Architecten), de heer M. Wassman (Benthem Crouwel Architecten) en de heer B.M. Dura.